Sonos - musikkstreaming for hele huset

Lyd opptil 32 steder

Publisert: 22.05.2011 13:15 av Peder B

Sonos er et multiroms musikkstreaming-system. Sonos har tre måter å spille lyd for deg: Filer fra din lokale musikksamling, radio via Internett eller via musikktjenester (f.eks Spotify). De leverer forskjellige enheter avhengig av hvordan du vil ha lyden spilt av – på ditt eksisterende anlegg, høyttalere som for eksempel er felt inn i vegg/tak, eller en ”alt i ett” enhet som det bare er å koble til stikkontakta! Du kan ha lyd opptil 32 steder, som alle kan styres individuelt – eller felles.

Før vi tar en nærmere titt på de forskjellige Sonos-enhetene, skal vi forklare litt hvordan systemet styres. Selve enhetene har kun meget enkel betjening (Mute, volum opp/ned) og er i utgangspunktet aldri ment at man skal bruke til det daglige. Hele systemet styres via apps du kan leste ned til iPod Touch/iPhone/iPad/Android, programvare til PC/Mac eller Sonos som egen kontroll som heter Control. Alle enhetene gjør den samme jobben, men med litt forskjellig brukergrensesnitt tilpasset plattformene. Du kan koble til opptil 32 kontrollere, så her er det muligheter for at hele familien kan styre musikken.

På kontrolleren kan du velge hvilken sone (les: sonos-enhet) du ønsker å styre, eller om du vil linke opp flere for å spille samme musikken via flere enheter samtidig. Ønsket du å spille samme musikken flere steder kan du enten styre volumet individuelt, eller via en felles volumkontroll for alle rommene. Via musikkmenyen kan du enten skru på radiokanalen du ønsker, du kan lage spillelister ut fra din lokale musikksamling eller fra musikktjenester som Spotify. Sonos ”ser” likt på musikk fra forskjellige steder, slik at du fint kan lage en spilleliste bestående av to låter fra Spotify, tre fra din lokale samling, også en til fra Spotify hvis du ønsker dette! Du kan også spille flere låter fra Spotify samtidig, i de forskjellige rommene.

Connect er sonespilleren du kobler til et eksisterende anlegg, og har potensiale for å gi den beste lydkvaliteten. Du henter lyden ut via enten analoge RCA-tilkoblinger, eller digitalt via enten coaxial eller optisk. Henter du lyden ut digitalt, og kobler til en DAC har du muligheter for å få skikkelig hi-end lyd! Connect har også en enkelt (analog) linje-inngang, for å koble på en ekstern kilde. Lyden fra den eksterne kilden kan også sendes til andre Sonos-enheter i systemet ditt.

Neste enhet er Connect:Amp. Den er i utgangspunktet lik Connect, men de har byttet ut lyd-utgangene med høyttalertilkoblinger. Det sitter nå innebygd en 2x55 watts forsterker, som er ypperlig for litt mer skjulte systemet. Her får du muligheten til å driveløse høyttalere, som for eksempel kan være felt inn i tak/vegg. Connect:Amp kan gjemmes unna, og alt styres via en kontroller.

Play:5 og Play:3 er enheter med innebygd høyttalere. Sett strøm på enheten, velg den på kontrolleren og musikken begynner å spille. Perfekt for soverommet, kjøkkenet, treningsrommet også videre. Kjøper du to stk for å ha i samme rommet, kan disse linkes så det skapes et stereo-par. Venstre kanal sendes til den ene, mens høyre kanal sendes til den andre. Fiffig funksjon!

De to siste enhetene er Control og Bridge. Control er Sonos sin egen kontroller som har en fordel av at den er enda raskere for bruk enn via apps/programvare, og har en skjerm omtrent på størrelse med iPhone. Vår favoritt som kontroller er definitivt iPad med sin (mye!) større skjerm. Bridge er en bru – en forbindelse mellom nettverket til Sonos-enhetene og ditt hjemmenettverk. Alle Sonos-enhetene kan benyttes som bridge, ved å koble en nettverksledning fra en av enhetene til routeren din, men har du ikke routeren i nærheten av et sted du ønsker musikk, benyttes Bridge

Høres det komplisert ut? Vi synes systemet er enkelt å sette opp – og superenkelt i bruk. Har du ikke brukt systemet før, og får en kontroller i hendene klarer du å velge din egen musikk på rundt minuttet – og da er ”må-ha”-faktoren skyhøy!